Сегодня:
Последние записи
Протягом 9 січня та в ніч на 10 на території Миколаївської області зареєстровано 6 пожеж.Як повідомляє прес-служба Головного управління ДСНС України в Миколаївській області, всі пожежі стались у жи...
В місті Хуст на Закарпатті 9 січня сталася пожежа в гуртожитку. Загоряння виникло в кімнаті на третьому поверсі п’ятиповерхової будівлі.Про це повідомили на сайті ДСНС Закарпаття. За інформацією ві...
Київ – це унікальне місто, з давньою історією та безліччю цікавих пам’яток. У столиці є багато місць, які відомі не тільки українцям, а й закордонним гостям. Кожен, хто живе у Києві чи хоча б на де...
Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 9 районах зосередження особового складу противника. Підрозділи ракетних військ уразили район зосередження особового складу, озброєнн...
Баннер

Картопля з-під… картону: поради чернігівцям

2021-05-15 10:39:48
Источник: https://www.0462.ua/

Картопля з-під… картону: поради чернігівцям

Картопля – одна з найбільш поширених культур, які вирощують по всьому світу. Однак для того аби посадити коренеплід, а потім зібрати гарний врожай, необхідно витратити чимало сил і часу. А що робити тим, хто хоче спростити собі життя та не проводити на городі всі вихідні? Багато хто відмовляється від оброблення ділянки взагалі. Проте існують неординарні городницькі прийоми, які дозволяють зекономити і зусилля, і вільний час. Так, дедалі більшу популярність набирає посадка картоплі під… картон.

Звичайно ж, крім традиційного заступа та бульби для посадки вам знадобляться й додаткові ресурси. Тож цим способом ви навряд чи зможете посадити всю картоплю. Але в якості експерименту відвести невелику ділянку, аби потім порівняти врожаї, ми рекомендуємо.

Сіно, солома, картон

Для того аби посадити картоплю під картон, вам знадобиться цілий ряд речей. Найперше, звичайно ж, сам картон. Ідеально підійдуть великі листи, які залишаються від пакування габаритних меблів, будматеріалів або побутової техніки. Невеликі листи від старих коробок також придатні, але їх знадобиться значно більше. Крім картону, потрібна й певна кількість сіна, соломи або опалого листя. При цьому вони не обов’язково мають бути першої свіжості.

До слова, картон, сіно та солома чудово розкладаються і при цьому не забруднюють землю. Проте не варто забувати, що перед використанням із картону варто прибрати все зайве: металеві скріпки, скотч, целофан і мотузки.

Окрім сіна або соломи, для цього способу підійдуть і тирса та опале листя. Вони дають можливість заглушити бур’яни та захищають картоплю від надмірних температур.

Перед посадкою бульбу потрібно підготувати. Вона має бути хоча б з одним паростком. Якщо ви розрізаєте її на кілька частин, то вічка мають бути на кожній з них. Самі шматки не мають бути занадто великими. Багато вічок на картоплині також бути не повинно.

Спочатку розкладіть листи картону по землі так, щоб між листами не було проміжків. Бажано, аби листи заходили один на одного сантиметрів на 20–30. Додатково обробляти, перекопувати або прополювати її не потрібно. Єдине зауваження: якщо земля суха, попередньо її треба полити. Якщо там уже ростуть бур’яни або трава, нічого страшного.

Після того по розкладеному картону треба добряче потоптатися, аби він щільніше прилягав до землі, а бур’яни прим’ялися.

Далі вам знадобиться звичайний ніж аби зробити Х-подібні розрізи на відстані 30 сантиметрів один від одного. Надріз має бути удвічі ширшим ніж діаметр картоплини. Підігнувши кутики розрізів, покладіть на землю під них бульбу, а опісля просто прикрийте їх назад. Бажано, аби хоча б один паросток пророщеної картоплини виходив крізь пророблений отвір.

Після цього розкладіть сіно, солому або ж опале листя поверх усього листа. Товщина цього шару має бути в середньому від 15 до 20 сантиметрів. На цьому, власне, все.

Шар картону та соломи захистить картоплини від перегріву, буде затримувати вологу, а головне – крізь нього не проб’ються бур’яни. Ті ж, які залишилися під картоном, згодом загинуть і стануть додатковим джерелом живлення для бульби.

Догляд все одно потрібен

Утім такий спосіб посадки картоплі не означає, що ми можете взагалі не з’являтися на городі до кінця літа. Мінімальний догляд все ж таки потрібен.

Так, коли паростки картоплі проб’ються до сонця і стануть 10–15 сантиметрів заввишки, слід насипати сіна або соломи згори. До того часу перший шар трошки приб’є до землі дощем, і він стане набагато тонше. Додаткове покриття посаджених під картон бульб фактично замінить підгортання.

Поливати ділянку додатково не потрібно. Хіба що у випадку, коли літо видалося аж занадто спекотним та сухим. Загалом же, картопля і солома чудово зберігають вологу, земля під ними не перегрівається та не піддається ерозії.

Збираємо врожай

Коли бадилля почне жовтіти і всихати, це означає, що час збирання врожаю настав. Достатньо просто зняти листи картону та шар сіна або соломи. Картоплини лежатимуть просто на землі. Залишиться лише їх зібрати.

Насправді, для того аби картопля проросла і дала гарний врожай, її взагалі не потрібно закопувати. Достатньо лише контакту з ґрунтом. Але під дією сонячних променів вона зеленіє та стає непридатною для вживання. Натомість картон і солома захистять від небезпечної дії сонця.

Може статися так, що врожай вас розчарує. Одна з причин цього – непідходящий ґрунт. Наприклад, для вирощування на глинистій землі такий спосіб не дуже підходить. Може датися взнаки й загальна виснаженість ділянки.

Однак вирощування картоплі таким способом у перспективі кількох років значно покращить якість самої землі. Сіно стане цінним джерелом органічних речовин, земля, захована під картоном, не вивітрюватиметься, у ній житимуть дощові хробаки та різноманітні бактерії. Вона залишатиметься м’якою і перекопувати її не доведеться. А замість постійної необхідності прополювання бур’янів, ви отримаєте додаткове добриво.


Кримінал
У Кам’янці-Подільському оштрафували чоловіка, син якого зривав уроки в школі. Батька школяра вже не вперше судять за подібне порушення, однак, лише цього разу суд призначив йому штраф за неналежне ...
Пригоди
У Полтавській області через погодні умови без газопостачання залишилися мешканці десяти сіл Великобудищанської громади та двох сіл Зіньківської громади. Про це у своєму Телеграм-каналі повідом...
Суспільство
Ромашковий чай - не тільки приємний напій з ніжним ароматом, а й цілющий засіб, відомий своїми позитивними впливами на організм. Давайте розглянемо кілька ключових аспектів його корисних властивост...
Суспільство
Вчора ввечері агресор атакував Нікополь дроном-камікадзе. Про це повідомив керівник ДніпроОВА Сергій Лисак.Внаслідок атаки пошкоджені 2 приватні будинки, господарська споруда та лінія електропереда...