Сегодня:
Последние записи
Протягом 9 січня та в ніч на 10 на території Миколаївської області зареєстровано 6 пожеж.Як повідомляє прес-служба Головного управління ДСНС України в Миколаївській області, всі пожежі стались у жи...
В місті Хуст на Закарпатті 9 січня сталася пожежа в гуртожитку. Загоряння виникло в кімнаті на третьому поверсі п’ятиповерхової будівлі.Про це повідомили на сайті ДСНС Закарпаття. За інформацією ві...
Київ – це унікальне місто, з давньою історією та безліччю цікавих пам’яток. У столиці є багато місць, які відомі не тільки українцям, а й закордонним гостям. Кожен, хто живе у Києві чи хоча б на де...
Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 9 районах зосередження особового складу противника. Підрозділи ракетних військ уразили район зосередження особового складу, озброєнн...
Баннер

ГУЛАГ, депортація та розстріл – підбірка фільмів про жертв політичних репресій

2021-05-16 23:36:51
Источник: https://www.6262.com.ua/

ГУЛАГ, депортація та розстріл – підбірка фільмів про жертв політичних репресій

Сьогодні в Україні День пам’яті жертв політичних репресій. Пропонуємо з цього приводу тематичну підбірку художніх фільмів.

До Дня пам’яті жертв політичних репресій сайт 6262.com.uaсклав тематичну підбірку фільмів. Тут буде не тільки про тих, хто потрапив у жорна тоталітарної системи, але й про тих, хто намагався боротися з режимом. Є тут і фільми про події у Східному Берліні до падіння Берлінської стіни. Так, стрічки не дуже розважальні, але точно варті уваги.

«Секретний ешелон» режисера Ярослава Лупія (1993)

Фільм російськомовний, але дуже добре відображає радянську дійсність.

1948 рік. Учителька Ольга Явір, заарештована за доносом директора школи, разом з дитиною потрапляє в секретний ешелон, що відвозить жителів Західної України в східні регіони СРСР. Її чоловік вирушає на пошуки ешелону та його пасажирів.

«Вінчання зі смертю» режисера Миколи Мащенка (1992)

Кінець 30-х років. Часи сталінського терору. Лейтенант НКВС Щербаков отримав наказ розстріляти кількох ворогів народу. Несподівано на місці злочину опинилося сільське весілля. Згідно з інструкцією свідків теж знищували.

«Життя інших» режисера Флоріана Хенкеля фон Доннерсмарка (2006)

Дії розгортаються в Німеччині 80-х років. Капітан Штазі Герд Віслер отримує наказ стежити за письменником на прізвище Драйман, який шалено закоханий в акторку Кристу-Марію. На думку влади, драматург несе небезпеку для соціалістичної Німеччини і поширює капіталістичні ідеї.

Віслер спочатку відповідально несе свою службу і доносить начальству про все, що відбувається в житті Драймана, але через якийсь час капітан починає співчуватиписьменнику. Він виправдовує Драймана і приховує деякі факти, які можуть нашкодити драматургу.

«Втеча з ГУЛАГу» (As Far as My Feet Will Carry Me) режисера Гарді Мартінса (2001)

Німецький офіцер Клеменс Форель після закінчення Другої світової війни потрапив у радянський полон і був засуджений на 25 років виправних робіт. Він відбував свій вирок на Чукотці, мисі Дежньова, крайній точці північного сходу Росії.

Чотири роки Клеменс пропрацював на важкій роботі у вугільних шахтах. У 1949 році йому вдалося втекти з табору. Щоб сховатися від переслідувань співробітників НКВС, колишній військовополонений пройшов чималий шлях через Сибір і Середню Азію до кордону з Іраном. Він зумів подолати близько 14 000 кілометрів, витративши на це близько трьох років. Адже вдома його чекає кохана дружина і дочка.

«Червоний» режисера Зази Буадзе (2017)

1947 рік. У страшну м’ясорубку сталінських таборів потрапляє воїн УПА Данило Червоний, де мусить пройти крізь пекло і нелюдські умови каторги, переслідування кримінальних ватажків, підлість, зраду і відчай. Данило знаходить в собі сили протистояти репресіям начальника табору і робить відчайдушну спробу вирватися на волю, піднявши перше повстання у таборі. Історичний екшн за мотивами однойменного роману Андрія Кокотюхи.

«Заборонений» режисера Романа Бровка (2019)

Про життя та загадкову смерть поета Василя Стуса та його боротьбу із радянською системою. В картині зображені останні дні з життя Стуса, а також його смерть у радянському таборі в ніч на 4 вересня 1985 року.

Події розгортаються у 1965 році. Молодий поет Василь Стус не може змиритися з безправним становищем українців у Радянському Союзі та кидає виклик тоталітарній системі. Він говорить про те, про що мовчать мільйони. Незважаючи на постійний тиск і погрози, Стус не припиняє боротьбу навіть у засланні.

Читайте: Відтворення історії чи художній фільм. "Заборонений" і Василь Стус вже у кінотеатрах України

«Хайтарма» режисера Ахтема Сеїтаблаєва (2013)

Події відбуваютьсяу 1944 року на території звільненого від нацистів Криму. Головний герой картини - Аметхан Султан, військовий льотчик і двічі герой Радянського Союзу. Після кровопролитних боїв за Севастополь керівництво Аметхана дозволяє йому взяти невелику відпустку. Разом з бойовими товаришами він відправляється в своє рідне місто Алупку, щоб провідати батьків.

За трагічним збігом, перебування Аметхана на Батьківщині відбувається на тлі розпочатої депортації кримських татар. Аметхан виявився безсилим проти операції членів НКВС на звільненій території. Несправедливість по відношенню до кримськотатарського народу, свідком якої став Аметхан, навіки покрила ганебною плямою історію СРСР.

Підписуйтесь на наш Instagram та Telegram канал


Кримінал
У Кам’янці-Подільському оштрафували чоловіка, син якого зривав уроки в школі. Батька школяра вже не вперше судять за подібне порушення, однак, лише цього разу суд призначив йому штраф за неналежне ...
Пригоди
У Полтавській області через погодні умови без газопостачання залишилися мешканці десяти сіл Великобудищанської громади та двох сіл Зіньківської громади. Про це у своєму Телеграм-каналі повідом...
Суспільство
Ромашковий чай - не тільки приємний напій з ніжним ароматом, а й цілющий засіб, відомий своїми позитивними впливами на організм. Давайте розглянемо кілька ключових аспектів його корисних властивост...
Суспільство
Вчора ввечері агресор атакував Нікополь дроном-камікадзе. Про це повідомив керівник ДніпроОВА Сергій Лисак.Внаслідок атаки пошкоджені 2 приватні будинки, господарська споруда та лінія електропереда...